Lymfsystemet

Lymfsystemet är en central del av kroppens immunförsvar och spelar en viktig roll i att upprätthålla vätskebalansen och bekämpa infektioner. Det består av ett nätverk av lymfkärl, lymfkörtlar, lymfvätska och lymfatiska organ, såsom mjälten och thymus.

Funktioner av lymfsystemet:

  • Transport av lymfvätska: Lymfkärlen samlar upp överflödig vätska och avfall från kroppens vävnader och transporterar det tillbaka till blodomloppet. Detta hjälper till att förhindra svullnad och ödem.
  • Filtrering av patogener: Lymfnoder fungerar som filter som fångar upp bakterier, virus och andra skadliga ämnen. De innehåller immunceller, såsom lymfocyter, som bekämpar infektioner.
  • Absorption av näringsämnen: Lymfsystemet spelar också en roll i absorptionen av fetter och fettlösliga vitaminer från tarmen, vilket är viktigt för kroppens energiförsörjning och näringsbalans.

Lymfsystemets betydelse för hälsan:

En välfungerande lymfcirkulation är avgörande för att upprätthålla god hälsa. Störningar i lymfsystemet kan leda till problem som lymfödem, infektioner och en ökad risk för sjukdomar. Livsstilsfaktorer som brist på motion, dålig kost och stress kan påverka lymfsystemets funktion negativt.

S

Healer, Lymfmassör, hormonterapeut, kostrådgivare, Näringsterapeut och personlig tränare