Egenvård

Egenvård för Ökat Lymfflöde

Lymfsystemet spelar en avgörande roll i kroppens immunförsvar och vätskebalans. Det hjälper till att transportera bort avfall, toxiner och överflödig vätska från kroppens vävnader. För att stödja och förbättra lymfflödet kan egenvård vara en effektiv metod. Här är en utförlig guide om hur du kan ta hand om ditt lymfsystem genom olika egenvårdstekniker.

Regelbunden Motion

Motion är ett sätt att stimulera lymfcirkulationen. Här är några rekommenderade aktiviteter:

  • Konditionsträning: Aktiviteter som promenader, cykling, simning och dans ökar hjärtfrekvensen och främjar cirkulationen. Men var uppmärksam för vissa svullnar av konditionsträning. Känner du dig tung och ovanligt trött efter träning så kan det vara för mycket för ditt system, just nu. Då är det extra viktigt att få fart på lymfsystemet.
  • Styrketräning: Att stärka musklerna hjälper också till att pumpa lymfvätskan genom systemet. Samma sak gäller här. Muskelarbete ska hjälpa till att pumpa igång lymfcirkulationer. Men för hård träning kan bli för hög belastning på lymfsystemet och ge motsatt effekt, svullnad.

Hälsosam Kost

En balanserad kost är viktig för att stödja lymfsystemets funktion. Här är några kosttips:

  • Ät antiinflammatoriska livsmedel: Livsmedel som är rika på antioxidanter (t.ex. bär, grönsaker, nötter) kan hjälpa till att minska inflammation och stödja immunförsvaret.
  • Inkludera omega-3-fettsyror: Dessa finns i fisk, linfrö och valnötter och kan bidra till att minska inflammation.
  • Drick tillräckligt med vatten: Att dricka ordentligt är avgörande för att lymfsystemet ska fungera effektivt. Sträva efter att dricka minst 2 liter vätska om dagen, men vissa behöver betydlig mer än så. Personligen ligger jag på 3-4 liter om dagen. Vissa dagar närmare 5 liter.
  • Undvik socker och processad mat: Dessa kan öka inflammation och belasta lymfsystemet.

Djupandning och Avslappning

Stress kan negativt påverka lymfsystemets funktion, så det är viktigt att inkludera avslappningstekniker i din vardag:

  • Djupandning: Djupandningsövningar kan hjälpa till att stimulera lymfcirkulationen. Försök att ta djupa andetag genom näsan, håll andan i några sekunder och andas ut långsamt genom munnen.
  • Yoga och meditation: Dessa metoder kan förbättra cirkulationen, minska stress och främja allmänt välbefinnande.
  • Yinyoga är den yogaform som jag upplever sätter igång lymsystemet bäst. Eftersom den handlar mycket om att sträcka ut bindväven.

Kompressionskläder

För personer med nedsatt lymfflöde kan kompressionsstrumpor eller -ärmar vara till hjälp. Dessa kläder ger ett lätt tryck på benen eller armarna, vilket kan hjälpa till att förbättra lymfcirkulationen och minska svullnad.

Lymfmassage och Egenmassage

Massage hos en utbildad lymfmassör rekommenderas för att sätta fart på lymfsystemet. För att få en ordentlig skjuts kan du behöva gå några gånger tätt. Gärna 1 gång i veckan. Tyvärr går det inte att svara på hur många tillfällen du behöver eftersom det är så olika hur kroppen svarar, hur mycket man kan göra hemma själv och vilket resultat du vill uppnå.

Egenmassagen är en lättare massage i form av strykningar, skakningar och grepp gör att lossa ärr och bindväv, som du kan göra på dig själv. Gärna varje dag.

Varma bad

Min absoluta favorit egenvård är att bada. Lagom varmt, inte för varmt inte för kallt. Vattentrycket gör att det är som att ha kompression på sig.

IR-Värme

Ir värme från bastu eller madrass. Mjukar upp hård fettväv och gör att vi svettas ut mer slaggprodukter.

Healer, Lymfmassör, hormonterapeut, kostrådgivare, Näringsterapeut och personlig tränare