Har du råd att bli gammal?

Har du råd att bli gammal och ffa, har du råd att bli sjuk?

Jag har fått tag på lite olika tvivelaktiga siffror. Jag har ”hört”(har inget som bekräftar det) men att det kostar 80 000 kr i månaden att ha en person på ett äldreboende i en månad.

När jag söker runt på wida webben lite så hittar jag siffran 550 000 per person och år.  Det är 45 833 kr i månaden. Det är ju väldig skillnad visserligen, på 45 000 och 80 000. Men vi kan nog konstatera följande, inte många hade haft råd med det. De boende får givetvis betala en del av detta själva, för närvarande ligger kostader för omvårdnaden på ca 1776 kr och maten 2700 kr samt att det ska betalas en hyra på detta ska vi gissa på ca 5000. Det blir en ganska stadig summa det också, men långt ifrån 45 000 och ännu längre ifrån 80 000.

Nu har vi ju en förbaskad tur som bor i Sverige och slipper betala resterande slantar. Det gör staten, skatten. Men med tanke på vart vi är påväg så är det nog inte helt omöjligt att vi i framtiden, inte har samma tur. I andra länder får man bo hemma hos sina barn när man blir gammal, likaså var det förr i tiden i Sverige.

Men tänk att du har en nedrans oflyt och råkar ut för något elände vid 70. Det är ganska många år på boendet för 550 000/år

Hur länge hade du haft råd?

Friskvården vinner igen! För 550 000 kan du äta ute ca 10000 ggr. Du kan köra ca 785 pt pass om året, gå på massage ca 730 ggr Eller dricka 50 000 tepåsar från Sunrider om året.

Vilket väljer du?

Man tjänar pengar på att folk är lite sjuka hela tiden. Men om alla människor är lite sjuka hela tiden, vem ska kunna och orka ta hand om dom som är mycket sjuka. Det som skrämmer mig är att folk verkar bli sjukare och sjukare och kollar man ut över landet upplever jag att väldigt många människor mår dåligt.

Det häftiga är dock att det finns supermycket saker man faktiskt kan göra för sin egen hälsa. Saker som inte nödvändigtvis behöver kosta tusentals kronor.  Det handlar om att skaffa sig kunskapen, ta sig tid och förstå att det bara är upp till dig själv. Samhället bär inte ansvaret, inte din arbetsgivare, inte ens personalen på gymmet. Det är väldigt lätt att lägga över sin hälsa i någon annans händer, men det är upp till dig själv att göra det som du mår bra och håller dig frisk av.  Det är inget fel att ta hjälp, det finns tusentals människor som kan hur mycket som helst i detta ämne, men det är fortfarande du som måste prestera.

Så, vad väljer du?