Mamma Mage

I helgen lyxade jag till det med lite utbildning. Det är alltid kul att lära sig nytt och det var ett bra tag sedan jag utbildade mig (eller ja, september..kanske inte jättelänge sedan).
Denna gången var det en utbildning som hette Mamma Mage. Den handlade om träning under och efter graviditet. Men ffa att komma tillbaka efter graviditeten. Det är inte helt ovanligt att den raka bukmuskeln som delar sig då man är gravid, inte helt går tillbaka efter graviditeten. Man kan råka ut för att den är delvis eller fortfarande helt delad (diastas) eller att det gått sönder helt på något ställe (bråck).
Det handlar mycket om att hitta djupa magmuskler vilket inte är speciellt enkelt alla gånger. Många av oss som gick lyckades inte till 100% och vi tillhör gruppen som har relativt bra koll ändå. Så man kan tänka sig att kvinnor som aldrig tidigare tränat eller som har tränat, men bara ytliga muskulaturen och sedan töjt ut magen med en graviditet har ännu svårare.

Det är inte ovanligt att även män eller kvinnor som inte fött barn råkar ut för diastaser. Det kan dels bero på att man tränat väldigt mycket ytliga muskler eller bara tränat fel. Dessa övningar kan därför hjälpa alla. Tyvärr är vi bra på att träna det yttre laget muskler men sämre på att hitta djupa.

Detta har givetvis vården ingen kunskap om, som mycket annat tyvärr. Har man problem med magmuskulatur och ev ryggont efter graviditet rekommenderar jag att man kontaktar någon licensierad mamma mage tränare. Även om man inte har problem idag så är risken att man får det längre fram så gå och kolla oavsett!

Jag kommer behöva nyförlösta att titta på snarast så är du intresserad att lära dig tycker jag att du ska höra av dig till mig.
0735056255 eller Sanna.liljefors@mfhalsocenter.se