Lucka 15

Idag ska ni få lite info om din nya (eller sen gammalt) bästa vän. Herr kokosolja, eller kokosfett, vad man nu vill kalla det. Är det 24 grader och uppåt så är nämligen fettet flytande, men är det kallare så stelnar det. Så ställ det inte i kylskåpet för då får du såga isär det!

Kokospalmer är även känd som livets träd.
Kokosolja kommer kanske inte helt oväntat från kokosnöten. Den består av mellanlånga och goda fettsyror som är tåliga för ljus och värme, vilket gör att den passar utmärkt till matlagning.
Kokosoljans fettsyror förbränns lätt och ger ett snabbt tillskott av energi. Anledningen till att oljan räknas som en hälsosam olja är att de mellanlånga fettsyrorna utgör stor del av det mättade fettet. Kokosolja innehåller ett ämne som heter laurinsyra. Det är ett essentiellt näringsämne och anses bland annat stimulera immunförsvaret.

I industrin används kokosfett mycket till tvål, margarin, choklad och salvor.

Men du och jag kan använda det till allt möjligt:

– Som kosttillskott, 1-3 matskedar varje dag. Börja försiktigt och känn efter hur magen mår. Därefter kan du gradvis öka på intaget.

– Till huden, smörja in eller använda som badolja eller läppbalsam. Den har även solskyddsfaktor i sig. Men för att få bästa resultat för huden så bör man både smörja den och äta den.

– Till att göra tandkräm, det gick vi igenom i en tidigare lucka.

– I matlagning, det har vi sagt ovanför. Skillnaden med att steka i kokosolja och annan olja, ex. Olivolja osv är att kokosoljan pga av sin höga halt mättat fett tål den höga värmen i pannan, vilket inte dom andra oljorna gör.

– Som ”läkemedel”. Det går att använda på skärsår, insektsbett, solbränna osv. Använd den mot eksem, pga av oljans antiinflammatoriska egenskaper.

– I hemmet. Använd oljan till dörrar som behöver smörjas eller trämöbler och gjutjärnpannor som behöver oljas.

– Till håret. Som olja i frissigt hår. Eller som en inpackning. Låt verka i fuktigt hår.

– Förhindra rynkor och påsar under ögonen genom att smörja oljan under ögonen.

– Mot mjäll. Massera in lätt uppvärm kokosolja i hårbotten och låt verka en stund innan du schamponerar som vanligt.
Gör detta ungefär en gång i veckan för att behålla mjällfritt hår.

Behöver jag säga mer. Har ni inte kokosolja hemma så köp det. Men inte den som finns i en silvrig fyrkant i affären utan olja på burk. Det finns i hälsokostaffären men i.o.m att kokosen blivit så populär på senaste tiden så har dom flesta affärerna bra olja nu!

IMG_6725.JPG